Фестивалът през 2016 година

Детският музикален фестивал „Златна вълна“ възпитава в доброта и толерантност

Над 250 деца от Варна са участваха  в тазгодишното – шесто поред издание на Международния фестивал за детско и младежко творчество “Златна вълна”. Гостите от чужбина пък бяха от Русия и Украйна. Тази масовост стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на дирекция „Култура“ на Община Варна. В предходните години участието във фестивала беше платено, а сега се случи точно обратното – всичко беше безплатно. Благодарение на това много деца от Варна се докоснаха до културата на Русия и Украйна, като осъществиха контакти със свои връстници от тези страни и споделиха своя опит.

Фестивалът се проведе в рамките на 3 дни на територията на хотел „Персей“ в гр. Вaрнa. Фестивалът имаше конкурсен характер и e в две категории – танцови и музикални изяви. Участниците бяха оценявани от международно-признато жури с председател Елвира Магосимиянова от Русия. Тя е лауреат на международни конкурси – хореография на народни танци. В момента е директор на детска филхармония в град Киров, Русия. Останалите членове на журито бяха Ольга Чрмых балетмайстор  Русия и собственик на балетна школа “Продвижение”. Ирена Димитрова -хореограф, Магдалена Василева -диригент, преподавател по музика, Василка Коджабашева –  страши учител, ръководител на школа по художествено слово и декоративно изкуство.

В тазгодишното издание на „Златна вълна“ участваха хлапета от варненски детски градини, училища, читалища, танцови и музикални клубове. Също и деца в неравностойно положение от „Карин дом“, хлапета от центровете за социална интеграция на „Фондация Владиславово“ и много други.

Варненските деца  се представиха блестящо и бяха  оценени високо от международното жури.

Фестивалът завърши с майсторски класове по модерен балет и народни танци.  Благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна Фонд Култура майсторските класове бяха абсолютно безплатни за всички, които проявиха интерес. На майсторския клас по балет преподавател беше  Ольга Чермых, която освен новите тендеции показа и на децата разтягането “Партер”.  А председателят на журито Ельвира Магосимиянова преподава майсторски клас по руска народна  хореография. Децата и родителите останаха силно впечатлени от това, до което се докоснаха.

Като  предложение за съвместната ни  работа и  мост между  двете  държави  България и Русия, председателят на журито Елвира Магосимиянова предложи идеята си да съдейства на деца от Варна и техните семейства да участват във фестивали в руския град Киров. Той се намира на 1200 км от Москва, в подножието на Урал. Идеята е руски семейства да приемат безплатни гостувания на семейства на български деца. После пък ние тук можем да върнем жеста по същия начин.

Перспективата

Идеята на нашия екип  е всяка година във фестивала да участват много деца от България. Също и културното събитие да е с по-голяма продължителност от минимум седмица. Такива културни събития са огромна ценност за децата, защото културата и изкуството формират усещане за свобода у тях. Танцът и музиката също така възпитават доброта и толерантност, което е много важно за подрастващите в наши дни.

Нашата мечта  е да приложим видяното в Русия в сферата на културата и у нас. Там отделят изключително много средства за култура. От най-ранна възраст децата имат възможност да посещават най-различни танцови и музикални школи.

Подготовка на залата

 

 

Журито, водещата, доброволците

 

Нашите доброволци Георги Йорданов, Стефан Радев, Иван Тенев, Янко Станев – прекрасни млади хора в началото на творческия си път. Умни, отговорни , амбициозни помощници, благадорение на които цялата организация по фестивала протече безпроблемно.

 

Залата

Участниците

Съвместни обсъждания на ръководители и жури

Майсторски класове

Творбите на талантливите деца и децата от Арт Визия

 

Фестивалът през 2015 година

 

Участниците

Поздрав от нашите приятели Ансамбъл “Българче” към участниците във Фестивала

 

Награждаване

 

Закриване на фестивала – Дискотека

 

 

 

Вижте какво се случи на предишните издания 2010 , 2011 , 2012, 2013
To Top