I.ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ

Записването е възможно по телефон, факс или е-mail, чрез турагенти в страната или директно в офиса на Туроператора. Резервацията се счита за валидна след сключване на договора за организирано пътуване и внасяне на депозит в размер на 30% от сумата, а за  фестивали  и  лагери  50%  от сумата   Останалата част се внася до 10 работни дни преди датата на ,реализирането на  избрания  от  Вас продукт  След неспазване на горепосочените срокове вашата заявка се счита за анулирана и Туроператора удържа внесения депозит.

 1. НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ И УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ
  1.1. За всички български граждани по програми, които включват страни извън ЕС – валиден задграничен паспорт със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването, ако не е посочено друго в съответната програма.
  1.2. За български граждани над 18 г. по всички програми, които включват само страни членки на ЕС– валидна лична карта или валиден задграничен паспорт със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването.
  1.3. За деца под 18 г. – валиден документ за самоличност, изискван от съответната държава, със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването.
  1.3.1. За деца под 18 г., пътуващи сами или с единия от родителите, освен необходимия документ за самоличност, e необходима и нотариално заверена декларация на български език от двамата родители, че са съгласни детето им да пътува в чужбина, с телефон на нотариуса. Оригиналната декларация и 2 копия следва да се носят по време на екскурзията.
  1.4. Европейска здравна карта (за програми в ЕС).
  1.5. Виза
  1.5.1. В паспорта трябва да има минимум 2 празни страници за всяка визова услуга – полагане на виза и свободно място за поставяне на печати. По програми, включващи посещение на две държави с визов режим, са необходими минимум четири празни страници, без последната страница от паспорта.
  1.6. Договор за организирано пътуване – сключва се в 2 екземпляра при записване за определена програма.
  1.7. Ваучер за организирано пътуване (издава се от туристическия агент) – издава се в три екземпляра, освен когато е в електронен вид, след заплащане на пълната стойност на програмата и заявените допълнителни услуги.
  1.8. Застраховка
  1.9. За самолетните програми се издава поименен самолетен билет. При пътуване със самолет е абсолютно задължително правилното изписване на латиница на имената на туристите (така, както са изписани в документа за самоличност, с който ще пътуват), както и предоставяне на всички други данни на туристите, които се изискват във връзка с пътуването. В случай че предоставената информация е невярна, неточна, непълна или не е подадена навреме, всички неудобства и щети, породени от това, са за сметка на възложителя. За целта потребителят следва да попълни цялата необходима информация точно и достоверно (име на латиница по паспорт или лична карта, в зависимост от документа, с който ще пътува, координати за контакт и др.). Туроператорът не носи отговорност, ако потребителят не може да ползва резервираните и платени услуги поради неправилно подадени данни.

  При неизпълнение на по-горните условия туроператорът не носи отговорност и всички неудобства и щети, породени от това, са за сметка на потърпевшите.

2.СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ

Краен срок за записване за екскурзии и почивки в чужбина – 30 дни преди датата на тръгване, а за екскурзии в страната , фестивали и детски  лагери – 20 дни.

 1. ЦЕНИ И НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ

Цените за екскурзиите в чужбина са изчислени по фиксинг при курс 1 € = 1.95 лв. Туроператора си запазва правото на промени на цените при повишение на курса.

 1. ТРАНСПОРТ И БАГАЖ
  4.1 За самолетни програми
  Когато резервирате самолетна екскурзия или почивка, нейното потвърждение ще съдържа подробности за полета, които обаче могат да претърпят промени. Агенцията не носи отговорност при промени на полетно разписание от страна на авиокомпанията, направени след извършена резервация. След настъпила промяна на полетното разписание агенцията е длъжна да Ви уведоми своевременно, като това не е основание за отказ от пътуване.
  Възможни са закъснения на полети, както преди отпътуването, така и по пътя към началния пункт на програмата или обратното пътуване, по най-различни причини като лошо време, технически проблеми, промени в полетния график в последната минута, проблеми на безопасността или други. Всяка авиокомпания има различна политика при такива ситуации в зависимост от закъснението. Повечето раздават ваучери за храна и напитки, осигуряват настаняване за своите пътници при по-големи закъснения.
  Трябва да се явите на летището за проверка поне 2 часа преди часа на полета, отбелязан на билета. На много летища не се излъчват гласови съобщения и е необходимо да следите компютърните табла за указания. При закъснение или анулиране на полет туристът следва незабавно да уведоми туроператора с цел запазване на максимален брой елементи от договорения пакет.
  За всяка авиокомпания са в сила изисквания за максимално допустимо тегло на багажа, посочено във всяка програма. Подгответе багажа си в компактно състояние. В случай на промяна на максимално допустимото тегло на багажа за конкретна авиокомпания, агенцията ще Ви уведоми своевременно. Подобна промяна не може да бъде причина за отказ от пътуване.
  4.2 За автобусни програми:
  Автобусните програми се провеждат с комфортни туристически автобуси. Автобусите са лицензирани от Министерство на транспорта. Това гарантира отлично техническо състояние, външен вид, интериор и всички удобства за дълъг път: климатик, висок пътнически етаж с панорамни стъкла, хладилник и минибар, машина за топли напитки, видеосистема, радиокасетофон и микрофон, втора врата, индивидуално осветление и вентилация за всеки турист, подвижни седалки и регулиращи се облегалки, обемни багажници и др. Консумацията на напитки се заплаща допълнително. В превозните средства не се разрешава пушене! В превозните средства не се разрешава хранене! Изисква се спазването на правила за хигиена и безопасност. По време на пътуването се правят почивки през интервал от 3-4 часа. Настаняването на турис в автобуса става по реда на записването, сключването на договорите, възможни са изключения за бременни жени, или смейства с малки деца. Разрешени 20 кг за багажника и 5 кг ръчен багаж. Подгответе багажа си в компактно състояние.

5.ХОТЕЛИ

5.1Всички хотели, използвани в груповите и индивидуални пътувания, имат категоризация за съответната страна и въпреки международните норми невинаги отговарят 100% на своите звезди. Туроператорът използва в своите оферти официалната категоризация на хотелите.  Туристът следва да има предвид, че обикновено хотелските стаи в деня на пристигане са на разположение най-рано от 14 ч., а в деня на отпътуване най-късно до 12 ч.
5.2Посочените в програмите хотели могат да бъдат сменени с други от същата или по-висока категория, като промяната на средството за настаняване не може да бъде причина за отказ от пътуване на туриста.

5.3 Повечето плажове и басейни са достъпни за всеки турист в хотела. Туроператорът не носи отговорност, ако те са по-шумни от вашите очаквания или ако плажовете са обществени и се заплащат.

5.4 Същото се отнася за хотелите, в които сте настанени.

5.5 Ако туристът пътува самостоятелно, доплащането за единична стая е задължително.Единичните стаи, независимо че са с доплащане, в повечето случаи са по-малки от двойните и най-често са без балкони.

В хотелите е необходимо да се пази тишина, чистота, да не се оставят хранителни остатъци и бутилки.

5,6 При хранене на блок маса, включително на закуска, не се разрешава изнасянето на храна извън ресторанта на хотела по никакъв повод. В противен случай се налагат глоби на място. Агенцията не носи отговорност за това.
5,7 При екскурзиите на база полупансион, вечерята се предлага в ресторанта на хотела, в който са настанени туристите или в непосредствена близост до него.
5.8 Напитките (алкохолни и безалкохолни) по време на закуска, обяд или вечеря се заплащат допълнително, освен ако изрично не е посочено, че са включени в цената. В някои заведения се предлагат напитки без клиентът да ги е поръчал, след което му се предоставя сметка.

 5.9Настаняване на 1-ви на определен  етаж се гарантира само след предварително заявяване, след допълнително заплащане и изрично потвърждение в писмен вид от страна на туроператора.
5.10 Стаи с изглед море / езеро / парк / градина / басейн се гарантират при наличие на такива единствено след предварително заплащане от клиента и потвърждение на туроператора.
5.11 Достъп до интернет с неограничен лимит се предлага при техническа възможност на хотела и предварително заплащане от клиента и съответно потвърждение от туроператора.

 1. ВРЕМЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ
  Всички обявени часове са в местно време. Всички обявени времена на пристигане са ориентировъчни. Възможни са закъснения, породени от непреодолима сила, форсмажорни или независещи от нас обстоятелства В тези случаи агенцията не носи отговорност за неконсумирани услуги или загубено време.

7.ЗАСТРАХОВКА

7.1Туроператорът е сключил застрахователен договор „Отговорност на туроператора” със застрахователно дружество „ДЗИ

7.2Медицинската застраховка за пътувания  и  мероприятия  извън страната  се  заплаша  задължително На всички туристи се осигурява застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”  която е включена в цената на екскурзията, фестивала / почивката, с лимит на отговорност, конкретно посочен за всяка програма.
Застраховката е в сила по време на пътуването извън България.
Застраховката не покрива разходи за стоматологична помощ, медицински разходи за хронични заболявания, разходи при бременност, усложнения при бременност и аборт и други, които не са включени в покритието на застраховката. Туроператорът е сключил застрахователен договор „Отговорност на туроператора” със застрахователно дружество „ДЗИ

8.МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ
8.1Екскурзиите / почивките се провеждат при определен минимум туристи, който е посочен към всяко предложение.
8.2Агенцията си запазва правото да анулира дата на пътуване в случай на недостигане на определения минимум от туристи за провеждане на програмата до 14 дни преди датата на отпътуване. В този случай агенцията възстановява всички внесени суми и не дължи обезщетение или компенсация за анулирането на заявеното пътуване. При недостигане на минималния брой туристи за организираното пътуване, възложителят ще бъде уведомен в писмен вид най-късно до 14 дни преди посочената в договора дата за отпътуване.
8.3Внесената сума ще бъде възстановена в пълен размер след представяне на всички издадени документи от офиса, където е записан туристът.

9.АНУЛАЦИИ

9.1Те се извършват лично в офиса на Туроператора, като туристът в писмена форма подава искането за анулация на пътуването в следните срокове и със следните неустойки, независимо от причините:

– до 1 месец преди датата на пътуването се възстановява пълната сума;

– от 20 до 15 календарни дни от датата на тръгване неустойката е в размер на 20% от депозита;

– от 15 до 5 календарни дни преди датата на пътуването неустойката е в размер на 50% от внесения депозит;

– под 5 календарни дни от датата на тръгване неустойката е в размер на 100% от цената на цялата екскурзия.

9.2При анулиране на пътуването или избрания туристически пакет поради недостатъчен брой туристи за сформиране на пълна група Туроператора си запазва правото да промени датата на заминаване или в краен случай да отмени екскурзията или да предложи доплащане в съответния размер. В този случай внесената от туриста сума се възстановява в пълен размер.

 

10.ПРОМЕНИ В ЕКСКУРЗИИТЕ / ПОЧИВКИТЕ
Агенцията си запазва правото за промяна последователността на изпълнение на различните елементи на екскурзията / почивката. В редки случаи някои елементи от екскурзиите могат да бъдат различни от обявените по причина на лошо време, промяна в политическата ситуация или просто промяна в разписанието на полетите, автобусите, фериботите или влаковете.

 

11 ПОВЕДЕНИЕ НА ТУРИСТИТЕ
11.1. По време на пътуването – Туристите следва да уважават местните обичаи, начин на живот и правила на поведение. Може да Ви глобят за изхвърляне на боклук на улицата, пушене или пресичане на необозначено място. Агенцията си запазва правото да откаже извършването на услуги по време на пътуването, включително и пълна анулация на услуги до края на пътуването, на всяко лице, чието поведение е такова, че според нас или друго оторизирано от нас лице или държавен служител (полицай, митнически или граничен служител) то причинява опасност, стрес, вреди, гняв или сериозно неудобство сред други клиенти, служители или партньори на агенцията. Агенцията не дължи обяснение или неустойка за анулацията, в случай че проявата, причинила анулацията, е документирана с протокол, подписан от присъстващи на място служебни лица или туристи.
11.2. Закъснели туристи не се изчакват и на тях не се възстановяват услуги, които не са ползвани. Във всички случаи при отклонение от програмата и неявяване в определените от водач-екскурзовода часове, туристът е задължен да съобщи затова на посочените във ваучера телефонни номера..

 

12.РЕКЛАМАЦИИ

Рекламации, свързани с качеството на предлаганите от Туроператорът  услуги, могат да бъдат предявявани само в писмен вид в офиса на „Бериго „ ЕООД   гр.Варна  ул Неофит Бозвели № 36 ап1 ет 1 , до 5 работни дни след приключване на пътуването. След постъпване на рекламация Туроператорът се задължава да направи необходимите проверки и да изпрати писмено становище в срок от 30 дни от датата на постъпване на рекламацията. В случай че потребителят не е предявил рекламацията по описания начин, неговите претенции няма да се приемат от страна на Туроператора.

13.ТУРОПЕРАТОРЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА:

13.1.Туроператорът  не носи отговорност за загубени или откраднати вещи или документи на туристите

13.2Туроператорът не носи отговорност за последствията при неспазване на законодателството на съответната държава от страна на туристите. В случай на нанесени щети от отделен турист или група туристи на хотелската база, автобуси или трети лица извършителят носи цялата отговорност за деянието си. Евентуалните щети се компенсират веднага от извършителя, а ако това не е възможно, се съставя протокол за нанесена щета и изплащането ѝ от извършителя става в едноседмичен срок след завръщането на групата.

13.3Туроператорът  не носи отговорност и не възстановява суми за изцяло или частично непроведени пътувания поради неявяване на клиента на определеното за отпътуване време и място или поради закъснения на пътуващите туристи, натоварен трафик или други обстоятелства, независещи от Туроператора.

13.4Осигуряването на валиден паспорт и всички други документи, изисквани от законодателството на съответната страна, е изцяло задължение на туриста. Туроператора не поема отговорност за принудителни анулации на пътувания поради нередовни документи.

13.5Туроператорът  не носи отговорност при промени или анулиране на почивката (екскурзията) вследствие на форсмажорни причини (стачки, епидемии, лоши метеорологични условия, анулиране на полети, промени в разписанието и цените на съответната авиокомпания, както и други извънредни обстоятелства), като Туроператора не дължи неустойки.

13.6Туроператорът  не носи отговорност, ако някои туристически обекти или музеи, включени в туристическата програма, са в почивка или не работят в деня, в който са определени за разглеждане в програмата.

 

 1. НЕПРЕОДОЛИМА СИЛА, ФОРСМАЖОРНИ ИЛИ НЕЗАВИСЕЩИ ОТ НАС ОБСТОЯТЕЛСТВА
  По време на пътуването като такива се считат влошени метеорологични условия, усложнена обстановка по пътищата, забавяне на гранични пунктове, оказване на помощ на турист, събития, предпоставящи компрометиране на част от програмата във връзка с национални и религиозни празници, масови обществени мероприятия, стачки, военнополитически конфликти и ограничения, природни бедствия, промяна в работното време на музеи и обекти, технически проблем или авария с превозното средство непосредствено преди пътуване или по време на пътуването и други изключителни обстоятелства. Като непреодолима сила или събитие по време на пътуването или непосредствено преди него, се счита явление, което не може да се предвиди или избегне от страна на туроператора или неговите контрагенти при добросъвестно изпълнение на техните задължения. При тези случаи си запазваме правото на разместване на елементи и промени в програмата и на действия според конкретно възникналата ситуация, без агенцията да носи отговорност и да дължи неустойки за това.
To Top